Airfryer getest: de voor- en nadelen van een airfryer

Er zijn een boel voordelen van de airfryer te bedenken, een van de belangrijkste voordelen van een airfryer is dat je geen gebruik hoeft te maken van frituurvet of frituurolie bij het bereiden van eten. Incidenteel kun je een lepeltje olie toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Hierdoor bevat het eten als het bereid is veel minder calorieën, dan wanneer het op een traditionele manier is gefrituurd. Het eten is na bereiding dus minder vet en daardoor gezonder. Dit komt omdat er gebruik wordt gemaakt van hete lucht om het eten te garen.

airfryer fotoDaarnaast zijn airfryers multifunctioneel in gebruik. Voor de verschillende manieren van bereiden van eten is de airfryer geschikt. Er zijn aparte accessoires leverbaar voor deze verschillende bereidingswijzen. Zo kan je met een airfryer frituren, zowel vlees als groente grillen, bakken en stomen. Het garen met hete lucht gaat snel en tijdens het bereiden heb je geen last van frituurdampen wat een bijkomend voordeel is. De airfryer dus stinkt niet naar frituurdampen. Het eten wordt namelijk met hete lucht bereid. 

Een airfryer stinkt niet en is makkelijk te reinigen

Maar ook de manier van reinigen levert een voordeel op. Een airfryer is gemakkelijker te reinigen dan een frituurpan, je hebt geen last van aangekoekt frituurvet. De binnenpan is apart uitneembaar en kan dus apart worden gereinigd en in de vaatwasser worden gezet. Tot slot zijn airfryers veilig in gebruik, omdat er geen frituurvet wordt gebruikt. Er bestaat dus geen kans op knoeien van frituurvet of en je kunt je niet verbranden aan het frituurvet. Maar naast voordelen kleven er ook nadelen aan een airfryer.

Ten opzichte van een gewone pan zijn airfryers wel weer relatief lastig om schoon te maken en te houden. Ze mogen gelukkig meestal wel in de vaatwasser, maar zelfs dan komen ze niet perfect schoon uit de vaatwasser. De meeste airfryers hebben antiaanbaklaag en daarom mag je ook niet alle schoonmaakmiddelen gebruiken om de airfryer te reinigen. Neemt niet weg dat ze wel schoon genoeg zullen worden in de vaatwasser voor normaal gebruik. Het schoonmaken van een airfryer is dus wel gemakkelijker dan het schoonmaken van een frituurpan maar moeilijker dan een gewone pan.

Een groot apparaat voor in je keukenkastje

Een ander nadeel is dat airfryers groot en log zijn en (te) veel ruimte innemen. Airfryers zijn namelijk grote machines, log om te tillen en nemen veel ruimte in beslag. Wanneer je ze bijvoorbeeld wilt schoonmaken in de vaatwasser, heb je snel de hele vaatwasser vol staan met mandjes en rekjes van de airfryer. Ook het opbergen in een kastje zal veel ruimte in beslag nemen. Daarnaast zijn airfryers duur (en de airfryer accessoires ook).

airfryer grillpan

Een airfryer is ten opzichte van een (hapjes)pan duur. Accessoires van de airfryer moeten los erbij worden gekocht en zijn ook duur. Ook de inhoud van de airfryers kan een nadeel zijn, ze hebben beperkte ruimte om voedsel in te garen, ook de grote XL-versies. Gemiddeld zal in de XL-versies een portie voor 3 tot 4 personen passen. Helaas worden airfryers vaak niet geleverd met duidelijke handleiding of receptenboek. Wel is tegenwoordig een heleboel tips en recepten op internet te vinden. Bij het bereiden van voedsel moet je ook rekening houden met een langere baktijd dan gewone frituurpannen. Ook het plaatsen van een airfryer precies onder de afzuigkap kan soms lastig zijn, want de airfryers hebben helaas een korte snoer. Wanneer er veel vocht vrijkomt tijdens het bereiden van het eten kan een airfryers kunnen roken, walmen en stomen. Al heeft dit wel geen invloed op het bakresultaat.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.