besparen op energie

Besparen op energie: 3 gouden tips

Met de stijgende energieprijzen wordt het steeds belangrijker om te besparen op energie. Bovendien is energie besparen niet alleen goed voor je portemonnee, het is ook beter voor het milieu. Misschien denk je, dat er grote investeringen nodig zijn om energie te kunnen besparen. Dat klopt deels, als je het hebt over zonnepanelen en isolatie. Maar gelukkig zijn er genoeg manieren om energie te besparen zonder dat het veel geld kost. Daarom hebben wij voor jou de drie gouden tips om energie te besparen op een rij gezet.

Tip 1: De thermostaat lager zetten

Je hoeft echt geen kou te lijden in je eigen huis, maar met kleine aanpassingen kun je veel energie en dus geld besparen. Als je je thermostaat een graad lager zet, merk je daar vaak niks van. Maar het scheelt je gemiddeld 90 euro per jaar en hoe meer de energieprijzen stijgen, des te meer geld je bespaart.

Als je actief bent in huis is 18 of 19 graden warm genoeg. Als je op de bank gaat zitten, kun je de verwarming eventueel weer iets hoger zetten. Of je gebruikt een dekentje. Dat is niet alleen lekker warm, het is ook heerlijk knus om met elkaar een dekentje te delen. Als je niet thuis bent, zet je de thermostaat op 15 graden. Als je thuis komt, zet je de verwarming hoger of je stelt de thermostaat zo in, dat hij een half uur voor je thuiskomt vanzelf aangaat. Daarnaast kun je besparen door de verwarming alleen aan te zetten in de kamers die je gebruikt en de binnendeuren dicht te houden.

Heel wat moderne, slimme Wifi-thermostaten (meer daarover hier) kunnen dit trouwens met één klik voor het hele huis doen, of zelfs automatisch als je in bepaalde kamers niet aanwezig bent. Een investering die je met andere woorden snel kan terugverdienen met de hoge energieprijzen vandaag de dag!

thermostaat lager zetten

Tip 2: Vervang oude apparaten voor een energiezuinig apparaat

Veel huishoudelijke apparaten worden steeds energiezuiniger. Denk aan een vaatwasser, wasmachine of koelkast. Het verschil met oudere apparaten wordt steeds groter. Hierdoor loont het zelfs om oude apparaten te vervangen, als ze nog niet stuk zijn. Maar als je dat zonde vindt, dan kun je ook de apparaten pas vervangen als het nodig is. Door bij de nieuwe aanschaf te kiezen voor een apparaat met een A+, A++ of een energielabel met nog meer plussen te kiezen, bespaar je veel stroom zonder dat je hoeft in te leveren op gemak. Ook het vervangen van gloeilampen voor ledlampen en het vervangen van je oude televisie kan stroom besparen.

Zorg daarnaast dat je apparaten altijd uit zet en niet op stand-by. Dat voorkomt veel onnodige stroomverbruik.

Tip3: Gebruik minder warm water

vrouw in de doucheHet kost veel energie om water te verwarmen. Je kunt dus veel besparen, als je minder warm water gebruikt. Pas bijvoorbeeld je doucheritueel aan, zodat je in vijf minuten kunt douchen. Een douchetimer kan je daarbij helpen. Je kunt je haar en je lichaam bijvoorbeeld gemakkelijk tegelijk afspoelen. En bedenk eens wat je kunt doen met alle tijd die je overhoudt, als je korter doucht. Ook niet elke kraan gebruikt evenveel water.

Met een waterbesparende douchekop gebruik je minder water, terwijl je even lang kunt douchen. Zo’n douchekop kost maar een paar tientjes, dus dat heb je zo terugverdiend. Daarnaast kun je beter douchen dan in bad gaan, omdat een bad wel drie keer meer water gebruikt dan vijf minuten douchen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.