Wierook branden in je huis is de afgelopen decennia in Nederland een stuk populairder geworden. Dat heeft met allerlei factoren te maken. Wierook zorgt voor een heerlijk ontspannen geur in huis, is gemakkelijk te gebruiken en voordelig om aan te schaffen. Fijn is natuurlijk ook de grote keuze die er is aan soorten geuren.
Toch vragen veel mensen zich af of het branden van wierook wel zo gezond is voor de lucht in huis. Is wierooklucht schadelijk voor de gezondheid of niet? In dit artikel lees je het antwoord op deze vraag.
Wat is wierook precies en hoe werkt het branden van wierook?
Voordat we het gaan hebben over de vraag of wierook slecht is voor de binnenlucht, geven we eerst een korte definitie van wat wierook precies is en hoe dit gebruikt kan worden. Wierook is gemaakt van de hars van de wierookboom, ook wel de Boswellia genoemd. Oorspronkelijk gebruikte men voor wierook de term wierook, dus ‘rook om te wijden’ ofwel om de goden gunstig te stemmen.
Dit gebruik bestaat al minstens sinds ongeveer 1700 voor Christus. Tegenwoordig wordt wierook vooral niet-religieus gebruikt. Wierook verspreidt een speciale geur, die emoties oproepen en stemmingen kan beïnvloeden. Dit laatste is tegenwoordig het voornaamste doel van wierookstokjes.
Meestal wordt wierook gebruikt en gebrand in staafjes. Wierookstaafjes kunnen in een potje gezet worden en dan worden aangestoken, zodat er een lekkere of bijzondere geur vrijkomt. De meeste wierookstokjes branden zo’n 10 tot 45 minuten.
Wierook is naast in staafvorm ook verkrijgbaar in kegelvorm. Hierbij wordt de kegel van bovenaf aangestoken. Ten slotte kan wierook nog in korrelvorm gebruikt worden, waarbij ze in speciale potjes of wierookhouders in brand gestoken worden.
Is wierook branden schadelijk of ongezond voor je?
Recent zijn er diverse wetenschappelijke onderzoeken en laboratoriumtesten uitgevoerd, waarin onderzocht is of wierook branden schadelijk is voor de gezondheid. De uitkomsten zijn bijzonder. Wie wel eens een wierookstokje rookt mentaal tot rust te komen, loopt bij het branden van wierook gezondheidsrisico’s.
Al in 2004 en 2013 luidde de Belgische consumenten-instantie ‘Test Aankoop’ de alarmbel vanwege vermeende risico’s bij het gebruik van wierook. In 2020 werd na een nieuw onderzoek door deze Belgische organisatie opnieuw aan de bel getrokken en gewaarschuwd voor de gevaren van wierook.
Stoffen die in wierook zitten
Maar wat maakt wierook dan zo risicovol? In wierook blijkt, zo tonen diverse onderzoeken aan, meerdere kankerverwekkende stoffen te zitten. Deze stoffen komen vrij bij het aansteken van de wierook. Bij de verbranding van wierook komen onder meer fijnstof een koolstofmonoxide vrij, die hoofdpijn, pijnlijke ogen en duizeligheid tot gevolg kunnen hebben. Ook zitten in de stokjes kankerverwekkende stoffen als benzeen, naftaleen en formaldehyde verwerkt, die aantoonbaar de ontwikkeling van kanker kunnen bevorderen.
Volgens het Belgische onderzoek van ‘Test Aankoop’ gelden de onderzoeksresultaten voor elk soort wierook. Brand je dus een wierookstokje, dan moet je je ervan bewust zijn dat (zeker bij onvoldoende ventilatie van de ruimte waar de wierook gebruikt wordt) dit tot gezondheidsklachten kan leiden.