Waarom is margarine steeds minder populair aan ’t worden?

Waarom we steeds minder margarine eten

Margarine zou ongezond zijn

Een van de grootste misvattingen in de moderne voedingsgids is dat margarine als gezond alternatief voor boter kan worden gebruikt. Na jaren studie blijkt dat het gebruik van veel margarine even schadelijk kan zijn als bij boter.

margarineWat is margarine eigenlijk

Om dit goed uit te leggen, gaan we eerst de geschiedenis in: Margarine werd oorspronkelijk in 1869 ontwikkeld door de Franse scheikundige Hippolyte Mège-Mouriés als vervangingsmiddel voor boter. Het werd gemaakt in opdracht van Napoleon III, die voor zijn soldaten een broodbeleg wilde ontwikkelen dat ze in hun bagage konden meenemen en dat langer houdbaar zou zijn.

Margarine was bij uitstek geschikt voor deze taak omdat het, in tegenstelling tot boter, niet na verloop van tijd stremde en dus een geschikte energiebron voor de soldaten was.

Het verschil met boter

Boter wordt gemaakt van melk, margarine van oliën en vetten. Boter bestaat uit ongeveer 80 tot 90% melkvet, 16% water en ongeveer 2% van melk afkomstige droge stof. Margarine daarentegen bestaat voor 80 tot 90% uit dierlijke of plantaardige vetten. In de meeste gevallen is margarine gebaseerd op plantaardig vet. Op het etiket staat meestal precies van welke plant de margarine is gemaakt. Bijvoorbeeld: zonnebloemmargarine. Vanaf 2014 moet bij de ingrediënten ook worden vermeld welke oliën en vetten erin zitten. De fabrikant zelf voegt meestal vitamine A en D toe aan de margarine – deze vitamines zijn van nature al aanwezig in boter.

Waarom zou margarine slecht zijn

Volgens studies bevat  margarine door  een verhardingsproces veel transvetten, net als glycodylvetzuuresters en er zijn zelfs metaalresiduen aangetroffen.

Deze ingrediënten zijn schadelijk voor de gezondheid omdat ze onder andere de verhouding tussen goede en slechte (HDL/LDL) cholesterol verslechteren. Gelukkig zijn deze vetten door de ontwikkeling van technieken en het gebruik van andere grondstoffen in dergelijke producten teruggebracht tot ongeveer 1%. Voorzichtigheid blijft echter geboden omdat hogere concentraties transvet nog steeds worden aangetroffen in frituurvet dat wordt gebruikt in de catering (“fastfood“) en in bakkerijvetten die worden gebruikt voor de bereiding van koekjes en gebak. Je kunt je consumptie van transvet verminderen door zo veel mogelijk vloeibare en zachte vetten te consumeren zoals olijfolie en zelfs te gebruiken in gebak, desserts ….

Steeds meer mensen gebruiken goede olijfolie

olijfolie broodOndertussen zijn er steeds meer mensen die beseffen dat het gebruik van teveel margarine rampzalig is voor de gezondheid. Daarom schakelen velen over naar olijfolie. Extra olijfolie van de eerste persing is gezond omdat de olie met respect is behandeld en zijn vele voedingsstoffen heeft behouden.

Het behandelingsproces is eenvoudig. Na de oogst worden de olijven zonder oplosmiddelen gewassen, mechanisch ontpit, mechanisch geperst, de olie wordt mechanisch gefilterd en in roestvrijstalen tanks opgeslagen en vervolgens in donkere flessen gedaan. Een extra olijfolie van de eerste persing wordt geperst met het oog op het behoud van een maximale voedingswaarde en smaak, kies dus daarom altijd voor extra vierge olijfolie, die heeft alleen maar voordelen tegenover latere persingen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.