thuis creme brulee maken

Thuis crème brulee maken: wat heb je nodig?

Wanneer we het hebben over een klassiek dessert wat bijna op iedere dessertkaart staat in een willekeurig restaurant, dan hebben we het natuurlijk over het overheerlijke Franse dessert, de crème brûlée. Crème brûlée is een dessert dat wordt gemaakt van een romige laag custard afgetopt met een laag suiker dat wordt gekarameliseerd met een daarvoor speciaal bestemde brander.

Het leuke aan dit gerecht, is dat je dit ook bij uitstek thuis kunt maken. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met de tijd wat het nodig heeft om volledig te kunnen stijven in de koelkast. Lijkt jou het ook wel wat om thuis een crème brûlée te maken, dan hebben wij een aantal onmisbare tips voor je.

Wat heb je allemaal nodig voor een crème brulee?

creme brulee makenVoordat je begint, is het natuurlijk wel zo handig dat je alles in huis hebt. Je hebt er natuurlijk geen zin in dat je halverwege naar de supermarkt moet om de vergeten ingrediënten te halen. Wanneer je alles zelf wilt maken heb je nodig;

  • 500 ml slagroom
  • 1 stokje vanille
  • 6 eieren
  • 75 gram suiker
  • theelepel zout
  • rietsuiker

De eerste stap

Alvorens je begint, is het handig om de oven vast voor te verwarmen op 150 graden. Wanneer je dat hebt gedaan, is het zaak om de slagroom in een pan te doen. Het vanillestokje doe je vervolgens door de helft en je haalt de binnenkant leeg. Dit doe je samen met het stokje in de pan bij de room. Dit verwarm je vervolgens tot ongeveer 90 graden. Zorg dat het absoluut niet begint te koken en laat het geheel zo’n 5 minuten op deze temperatuur staan.

De eieren

De volgende stap is het scheiden van de eieren. Dat betekent dat het eigeel en het eiwit van elkaar wordt gescheiden, zodat je alleen het eigeel overhoudt. Dit doe je samen met de 75 gram suiker en de theelepel zout in een bakje. Dit doe je vervolgens langzaam bij het eerste mengsel in de pan en je roert het rustig door. Wanneer dit is gedaan, is het tijd om de bakjes met het mengsel te vullen. Dit doe je voor de helft met kokend water en de andere helft met het mengsel. Dit doe je vervolgens in de over en laat het 40 tot 45 minuten staan.

In de koelkast

Nadat het 40 minuten in de oven is geweest, haal je de bakjes uit de oven en zet je het geheel in de koelkast, zodat het kan afkoelen. Dit duurt zo’n 15 tot 20 minuten.

De finishing touch

Nadat je de bakjes in de koelkast hebt laten afkoelen, is het tijd om ze te bestrooien met rietsuiker. Deze laag rietsuiker karameliseer je vervolgens met een gasbrander totdat het bruin wordt. Dit laat je wederom even een aantal minuten afkoelen en vervolgens doe je nog een keer hetzelfde. Zo zorg je ervoor dat de toplaag van je crème brûlée extra knapperig wordt. Als dit klaar is, is het tijd om het geheel te serveren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.