vliegvakanties

Zomervakantie met het vliegtuig: wat is er deze zomer anders?

Je hebt er lang naar uitgekeken maar na een tumultueus jaar met veel reisbeperkingen door corona, is het dan eindelijk zo ver: we mogen weer met het vliegtuig! Maar wat is er deze zomer anders? Met welke regels moet je rekening houden als je op zomervakantie gaat naar het buitenland en in het vliegtuig stapt?

Op zomervakantie met het vliegtuig in 2021 – Veilige landen

op vakantie met het vliegtuigWe mogen nog niet vliegen naar alle landen buiten de Europese Unie. Check voordat je vertrekt naar het buitenland daarom het reisadvies op de website van de overheid. Omdat de situatie waar dan ook ter wereld door corona snel kan veranderen, is het verstandig om ook op de reisbestemming het reisadvies in de gaten te blijven houden. Info over de regels op het vliegveld van vertrek en aankomst en aan boord kan je op de website van de betreffende vliegmaatschappij en luchthaven achterhalen.

Bij klachten: Annuleer de vlucht

Heb je klachten die overeenkomen met de klachten die horen bij corona? Dan mag je niet aan boord. Ben je verkouden, heb je keelpijn of een lichte verhoging: In al deze gevallen blijf je thuis en annuleer je de vlucht. Overigens wordt de temperatuur door sommige vliegmaatschappijen gecontroleerd.

Verplicht: Mondkapje in het vliegtuig 2021

Als je in de zomervakantie van 2021 gaat vliegen, dan is het verplicht om een mondkapje te dragen. Zowel op het vliegveld als tijdens het boarden en in het vliegtuig. Draag bij voorkeur een medisch mondkapje. Want dit is bij sommige maatschappijen verplicht. Het maakt de vlucht niet per se comfortabeler, maar het wérkt wel, natuurlijk.

Geen contact met personeel

In 2021 zal je weinig contact hebben met de stewardess en ander vliegtuigpersoneel.

Verplicht: Gezondheidsverklaring

Je bent verplicht om voordat je gaat vliegen een gezondheidsverklaring in te vullen en te laten zien als daar naar wordt gevraagd door de luchtvaartmaatschappij. Dit geldt voor alle passagiers van dertien jaar en ouder. Ook voor de terugreis moet je een gezondheidsverklaring invullen.

Vaccinatiebewijs; negatieve test of herstelbewijs

Veel landen kom je niet in zonder geldig vaccinatiebewijs. In sommige gevallen is een negatieve testuitslag of het bewijs dat je van corona bent hersteld ook geldig. Een coronabewijs kan je aantonen door middel van de app ‘CoronaCheck’.

Besmet in het buitenland

Ben je op je vakantieadres positief getest op corona? Dan mag je niet vliegen. Pas nadat je negatief bent getest mag je weer in het vliegtuig stappen. Lees de regels daarover op de website van de vliegmaatschappij of op de website van de overheid. Let op: Er zijn landen in de Europese Unie en buiten de Europese Unie die andere regels hanteren bij een positieve coronatest. Deze regelgevingen hebben dan altijd voorrang en daar moet jij je dus aan houden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.